Sağlık

Kadınların yüzde 40’ında görülen obezite erkeklerde yüzde 30

İSTANBUL (İGFA) – 22 Mayıs Avrupa Obezite Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Aydın, Diyetisyen ve Psikolog M. Berrin Ak Atiş ve Klinik Psikolog Nisanur Sarıgül, obeziteyle ilgili merak edilenleri anlattı.

Obezite, yani şişmanlık hastalığının son 25 yılda hem Türkiye’de hem dünyada aşırı derecede artış gösterdiğini söyleyen Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Aydın, özellikle gelişmiş ülkelerde toplumun neredeyse yüzde 50’ye yakınında bu sorunun görülmeye başladığını; Türkiye’de ise kadınların yüzde 40’ında, erkeklerin ise yüzde 30’unda obezite saptandığını belirtti. Obezitenin vücuttaki yağ dokusunun artması şeklinde tarif edilebileceğini dile getiren Doç. Dr. Yusuf Aydın, “Özellikle karın bölgesi yağlanması abdominal obezite veya viseral obezite olarak adlandırılmaktadır. Bu tür obezite, metabolik sorunların temelini oluşturmaktadır. Erkeklerde göbek çevresinin 102 cm, kadınlarda 88 cm üzerinde olması abdominal obezite olarak kabul edilmektedir. Vücut kitle indeksinin (VKİ) 30’un üzerinde olması da obezitedir” dedi.

Diyetisyen ve Psikolog M. Berrin Ak Atiş ise son dönemlerde başlı başına bir hastalık olarak kabul edilen ve küresel bir sağlık sorunu olan obezitenin gelişmesinde davranışsal, çevresel ve genetik gibi birçok etmenin rol oynadığını, beslenmenin ise çok önemli bir role sahip olduğunu; çünkü sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmenin ve duygusal yeme alışkanlıklarını yönetmenin, vücut ağırlığını kontrol altında tutmayı ve obezite riskini azaltmayı desteklediğini kaydetti.

Zayıflamak için bir süre diyet yapan kişinin, istediği kiloya ulaşıp diyeti bırakınca eski kilosuna tekrar döndüğünü belirten Klinik Psikolog Nisanur Sarıgül ise, bu kısır döngünün, gıda ile kişi arasında önce bir yoksunluk duygusuna ardından daha da kuvvetlenen bir aşka dönüştüğünü ve kişinin yemeden duramadığı belirtti. “Burada önemli olan davranışı değiştirmektir” diyen Sarıgül, “Bunun için her lokmayı fark etmek, her lokma için şükretmek önemlidir. Beslenme ve aktivite alışkanlıklarının düzenlenmesinin yanı sıra hastanın ailesi başta olmak çevresi de bu konuda bilgilendirilmelidir” diye konuştu.

beykozajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
betturkey
profesyonel istanbul escort
profesyonel istanbul escort
en iyi istanbul escort
güvenilir istanbul escort
istanbul profesyonel eskort
güvenilir adalar escort
arnavutköy escort bayan
ataşehir escort ajansı
avcılar escort bayan
en iyi escort bağcılar
bahçelievler escort bayan
vip eskort bakırköy
başakşehir escort ajansı
bayrampaşa eskort kızlar
vip eskort beşiktaş
beykoz escort bayan
beylikdüzü güvenilir escort
profesyonel beyoğlu escort
en güvenilir büyükçekmece escort
escort bayan çatalca
çekmeköy escort hizmetleri
profesyonel escort esenler
esenyurt eskort kızlar
lüks escort eyüp
lüks escort fatih
güvenilir gaziosmanpaşa escort
güngören eskort kızlar
en iyi kadıköy escort
kağıthane eskort kızlar
kartal eskort bayan
küçükçekmece escort hizmetleri
maltepe eskort bayan
pendik profesyonel eskort
sancaktepe elit eskort
sarıyer lüks escort
elit escort şile
vip eskort silivri
şişli escort
sultanbeyli eskort bayan
sultangazi eskort hizmetleri
tuzla lüks escort
vip eskort ümraniye
lüks escort üsküdar
zeytinburnu eskort
en güvenilir istanbul escort
istanbul eskort rehberi