IBS Kronikleşmeden Önce Alınması Gereken Önlemler
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS) gelişiminde rol oynayan faktörleri ve alınması gereken önlemleri anlatarak hastalık hakkında bilgi verdi.
Kadınlarda erkeklerden daha sık görülür
Sindirim sistemini etkileyen yaygın bir rahatsızlık olan IBS’nin karın krampları, ağrı, şişkinlik, gaz, ishal veya kabızlık veya hem ishal hem de kabızlık semptomları gösterdiğini söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Aytaç Atamer, “IBS tüm ırklarda ve her iki cinsiyette görülüyor. Kadınlarda erkeklere göre 2-3 kat daha sık görülür ve görülme sıklığı yaşla birlikte artar. söz konusu.
Azalan Faydalı Bakteri Sayısı IBS’ye Neden Olabilir
Şu anda hastalığın kesin nedeninin tespit edilemediğini belirten Atamer, “Ancak gelişiminde rol oynadığı düşünülen çeşitli faktörler var. Bazıları; Bağırsak kaslarında anormal kasılmalar, sinir sistemi ile ilgili anormallikler, şiddetli enfeksiyon, bağırsaklarda iltihaplanma, disbiyoz yani bağırsaklardaki faydalı bakteri sayısında azalma olduğu söylenebilir. dedi.
Yaşam Kalitesini Olumsuz Etkiler
İBS’nin günlük hayatımızı ve yaşam kalitemizi olumsuz etkilediğine değinen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Ayrıca ishal, gaz ya da kabızlık şeklinde ortaya çıkarak yoğun strese neden olur. Bu nedenle kronik bir hastalığa dönüşmeden önlem almak gerekiyor” dedi.
Uzun Dönemde Tedavi Edilmesi ve Yönetilmesi Gereken Kronik Bir Hastalık
İBS tedavisinin uzun vadede yönetilmesi gereken kronik bir hastalık olduğunun altını çizen Atamer, “Hastaların çoğunda diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri yapılarak, ayrıca stres yönetimi yapılarak semptomlar kontrol altına alınabiliyor. Daha şiddetli şikayetler ilaç gerektirir. Dost bakterilerin alınması ile sindirim sistemi dengelenebilir. Dost bakteriler belirli besinler tüketilerek veya doktor onayı ile probiyotik takviyesi alınarak alınabilir. Böylece İrritabl Bağırsak Sendromunun semptomları hafifletilebilir.” söz konusu.